Пошук

Впроваджуємо в громаді світовий досвід поводження зі сміттям

Дата: 04.11.2019 09:34
Кількість переглядів: 398

У нашій громаді проживає більше 20 тисяч людей, і всі вони так чи інакше продукують відходи. Найбільшою проблемою є пластик, якого щороку стає більше та позбутись його найважче. У місті був старий полігон зі складування сміття, але сучасним вимогам він не відповідав, бо там накопичувався непотріб, який природним шляхом розкладається сотні років. Вивчивши практичний досвід впровадження новітніх технологій сортування та утилізації твердих побутових відходів, спочатку було побудовано новий полігон твердих побутових відходів за межами м.Калинівка поблизу автодороги «Стара Гута-Калинівка-Турбів», а в цьому році введено в дію сучасну сміттєсортувальну станцію на його території. Нова станція з комплексом споруд та інфраструктури коштувала близько 8 млн грн. Реалізувати цей проєкт вдалося за співфінансування обласного бюджету, та все ж левова частка витрат – це кошти Калинівської міської ОТГ. Нещодавно здійснено капітальний ремонт прилеглої території складу для зберігання вторинної сировини. Сміттєсортувальна станція дає можливість розділяти сміття на фракції: ПЕТ-пляшку (біла, зелена, блакитна, коричнева, олія), плівку, скло, бляшану банку, папір, упаковку тетра-пак та органіку. Зі слів керівника підприємства Максима Магли, за один робочий день відсортовується все сміття, яке привозять сміттєвози з певного маршруту, а за 6 днів – сміття, звезене з усього міста. За один день працівники станції відділяють 50-60 м3 сміття, але продуктивність станції зросла б удвічі, якби мешканці громади не лінувались, а теж сортували сміття вдома, враховуючи, що в нашій громаді запровадили систему первинного сортування сміття, встановивши контейнери для роздільного збору.

Поки що сміттєсортувальна станція є дотаційним підприємством, проте  постійно здійснюються заходи щодо налагодження зв’язків із покупцями на кожний з видів вторсировини, яка збирається у місті, та співпраці із прямими переробниками вторсировини, аби забезпечити максимальні надходження до бюджету Калинівської міської ОТГ.

На сьогоднішній день, основним завданням є формування у населення громади культури поводження з відходами та поліпшення екологічної ситуації в регіоні. Але, враховуючи світову практику, не варто також забувати, що на смітті можна і потрібно заробляти.


« повернутися

Код для вставки на сайт

Вхід для адміністратора

Онлайн-опитування:

Увага! З метою уникнення фальсифікацій Ви маєте підтвердити свій голос через E-Mail
Скасувати

Результати опитування

Дякуємо!

Ваш голос було зараховано

Форма подання електронного звернення


Авторизація в системі електронних звернень

Авторизація в системі електронних петицій

Ще не зареєстровані? Реєстрація

Реєстрація в системі електронних петицій


Буде надіслано електронний лист із підтвердженням

Потребує підтвердження через SMS


Вже зареєстровані? Увійти

Відновлення забутого пароля

Згадали авторизаційні дані? Авторизуйтесь