Пошук

Поновлення виплати пенсії

Дата: 25.06.2019 09:25
Кількість переглядів: 1423

???°???????????? ???? ?·?°?????????? ???????????»?µ?????? ???????»?°???? ???µ????????Заяви про поновлення виплати пенсії, якщо виплату пенсії було припинено, зокрема, внаслідок тривалого неотримання пенсії одержувачем, приймаються особисто від пенсіонера.
Виплата пенсії поновлюється у разі звернення пенсіонера особисто або через законного представника ( представника органів опіки і піклування , які виконують функції опікунів та піклувальників) з заявою та паспортом ( або іншим документом, що засвідчує цю особу, місце її проживання ( реєстрації) та вік).
Заява про виплату пенсії, на яку пенсіонер мав право, але не одержав з власної вини, подається особисто заявником до органу, який призначає пенсію за місцем перебування пенсіонера на обліку.


Нараховані суми пенсії, на виплату яких пенсіонер мав право, але не отримав своєчасно з власної вини, виплачується за минулий час, але не більше ніж за три роки до дня звернення за отриманням пенсії. Частина суми не отриманої пенсії, але не більше як за 12 місяців, виплачується одночасно, а решту суми виплачується щомісяця рівними частинами, що не перевищує місячного розміру пенсії на момент звернення.
Поновлення виплати пенсії здійснюється за документами, що є в пенсійній справі та відповідають вимогам законодавства, що діяло на дату призначення пенсії.
У випадку поновлення виплати пенсії особі, якій не було проведено перерахунок відповідно до ст.43 Закону, заробітна плата визначається відповідно до ст.40 Закону із застосуванням показника середньої заробітної плати (доходу) в Україні, з якої сплачено страхові внески та яка відповідно до цього Закону враховується для обчислення пенсій, призначених до 2004 року.
При поновлення виплати пенсії до наявних документів особа може додати:
1) документи про страховий стаж за період роботи до 01 січня 2004 року, який не враховано в пенсійній справі, у тому числі після призначення пенсії. Страховий стаж після 01 січня 2004 року підтверджується даними персоніфікованого обліку.
2) довідку про заробітну плату за період 60 місяців до 01.07.2000 року згідно з додатком 1 Порядку22-1.
3) документи про обставини , що впливають на розмір пенсії ( наприклад, зміна кількості членів сім’ї , які перебували на утриманні пенсіонера чи померлого годувальника, виникнення ( втрата ) права на надбавку на непрацездатних членів сім’ї і надбавку на догляд за ними, визнання заявника одиноким і таким , що потребує сторонньої допомоги , визнання заявника особою з інвалідністю або учасником війни , тощо).
При поновлення виплати пенсії по інвалідності орган, що призначає пенсію, додає до пенсійної справи виписку з акту огляду МСЕК про встановлення групи інвалідності.
Поновлення виплати пенсії за заявами, посвідченими нотаріально, поданими довіреними особами або надісланими поштою, не допускається.
Відповідно до частини другої ст. 49 Закону України “Про загальнообов’язкове державне пенсійне страхування” поновлення виплати пенсії здійснюється за рішенням територіального органу Пенсійного фонду протягом 10 днів після з’ясування обставин та наявності умов для відновлення її виплати.
Тривала відсутність звернень пенсіонера за пенсією потребує встановлення місця його перебування, а в окремих випадках – проживання, за наявності перерв у реєстрації місця проживання в Україні або надання нових документів, що посвідчують особу, відмінних від тих, копії яких зберігаються у матеріалах пенсійної справи.
При зверненні пенсіонера за поновленням виплати пенсії перевіряється статус особи, зокрема, щодо зайнятості: працевлаштування, реєстрації як фізичної особи-підприємця відповідно до документів, що підтверджують такий статус (п. 2.21 Порядку подання та оформлення документів для призначення (перерахунку) пенсій відповідно до Закону України “Про загальнообов’язкове державне пенсійне страхування”, затвердженого постановою правління Пенсійного фонду України № 22-1 від 25.11.2005 та зареєстрованого в Міністерстві юстиції України з № 1566/11846 27.12.2005, далі - Порядок).
Винятком із загального правила особистого звернення із заявами про переведення з одного виду пенсії на інший, про перерахунок пенсії, про поновлення виплати пенсії, про виплату пенсії за довіреністю, термін дії якої більше одного року, через кожний рік дії такої довіреності є перебування пенсіонера у слідчому ізоляторі. В такому разі, через обмеження свободи пересування, заяви, що потребують особистої присутності пенсіонера, надає довірена особа пенсіонера, що діє на підставі довіреності, засвідченої відповідно до ст. 245 Цивільного кодексу України, начальником місця позбавлення волі.

Начальник відділу з питань призначення
та перерахунку пенсії №8 Головного управління
Пенсійного Фонду України у Вінницькій області 
Михальчук Лілія Олександрівна


Коментарі:

Ваш коментар може бути першим :)

Додати коментар


« повернутися

Коментування статті/новини

Код для вставки на сайт

Вхід для адміністратора

Онлайн-опитування:

Увага! З метою уникнення фальсифікацій Ви маєте підтвердити свій голос через E-Mail
Скасувати

Результати опитування

Дякуємо!

Ваш голос було зараховано

Форма подання електронного звернення


Авторизація в системі електронних звернень

Авторизація в системі електронних петицій

Ще не зареєстровані? Реєстрація

Реєстрація в системі електронних петицій


Буде надіслано електронний лист із підтвердженням

Потребує підтвердження через SMS


Вже зареєстровані? Увійти

Відновлення забутого пароля

Згадали авторизаційні дані? Авторизуйтесь