Пошук

В Україні проводять чергову медичну реформу у результаті якої утворять кластерні лікарні: на що очікувати калинівчанам

Дата: 19.05.2023 15:29
Кількість переглядів: 5254

Фото без опису28 лютого 2023 року Кабінет Міністрів України видав постанову №174 «Деякі питання організації спроможної мережі закладів охорони здоров’я». Згідно з цією постановою до 1 травня 2023 року обласні державні або військові адміністрації повинні розробити та подати для погодження МОЗ пропозиції та проєкти планів розвитку госпітальних округів.

Що ж зміниться для Калинівської центральної районної лікарні та які напрацювання у цьому питанні Калинівської громади?

Відповідно до постанови у Хмільницькому районі планують утворити одну кластерну та дві загальні лікарні. Плюс лишається первинка, екстрена медицина та інші лікарні.

Загальна лікарня – це територіально найближчий заклад охорони здоров’я, що обслуговує територію, на якій проживає від 40-80 тис. населення, в якій зберігаються усі існуючі відділення.

Кластерний заклад охорони здоров’я, що за прогнозами буде обслуговувати від 120 тис. населення з радіусом доїзду до лікарні з території обслуговування до 60 хв. Плануються, що такі заклади будуть потужнішими.

-Постанова передбачає, що у госпітальному кластері, а це один район, визначається один кластерний заклад охорони здоров’я, який розташовується в адміністративному центрі району. Однак, обласні держадміністрації з урахуванням позицій усіх територіальних громад, які входять до складу району, можуть визначити заклад, що розташовується в іншому населеному пункті району. Тому на даний час Калинівська міська рада проводить відповідну роботу щодо створення кластерного закладу охорони здоров’я на базі нашої лікарні, - зазначив Калинівський міський голова Василь Поліщук.

У Калинівській міській раді відбулося ряд зустрічей із керівниками громад, які входять до Хмільницького району. На запрошення міського голови очільники семи, з дев’яти запрошених, громад та медичних закладів Хмільницького району оглянули лікарню у Калинівці та обговорили усі перспективи медичної реформи. Після обговорення даного питання, враховуючи потреби населення та транспортну логістику, шість голів Калинівської, Іванівської, Козятинської, Самгородоцької, Махнівської, Глуховецької територіальних громад вирішили недоцільним створення кластерної лікарні у районному центрі на базі КНП «Хмільницької центральної лікарні».

Також зі зверненням до Міністерства охорони здоров’я про створення кластерної лікарні у Калинівці звернулися депутати Калинівської міської ради. Окрім цього Калинівська міська рада звернулася із клопотаннями про створення кластерної лікарні на базі Калинівської ЦРЛ до Міністра охорони здоров’я України Віктора Ляшка, заступника голови Комісії ВР з питань гуманітарної та інформаційної політики Павла Сушка, народної депутатки України Ірини Борзової, голови Вінницької обласної військової адміністрації Сергія Борзова, першого заступника голови Вінницької обласної військової адміністрації Наталії Заболотної, очільниці департаменту охорони здоров’я Вінницької ОДА Ольги Задорожної та вказали на всі переваги Калинівського закладу охорони здоров’я.

Адже Калинівська центральна районна лікарня є багатопрофільним медичним закладом, який надає допомогу й обслуговує 66 640 осіб Калинівської та Іванівської територіальних громад, в тому числі військовослужбовців та членів їх родин. У складі лікарні функціонує стаціонар на 225 ліжок та поліклініка на 500 відвідувачів у зміну.
Заклад забезпечений медичним обладнанням, кваліфікованим персоналом, що дає можливість збільшити кількість ліжок до 500 та розширити базовий перелік напрямків медичного обслуговування.

На території медичного закладу розташований пункт постійного базування бригади екстреної (швидкої) медичної допомоги, який забезпечений 5 автомобілями швидкої допомоги та медикаментами для надання першої медичної допомоги.

У бюджеті Калинівської міської територіальної громади у 2022 році видатки на забезпечення медичного закладу склали 20 723 623 грн. У 2023 році на потреби лікарні в бюджеті громади планується витратити значно більші суми.

Ще однією перевагою для відкриття у Калинівці кластерної лікарні є зручна логістика і те, що Калинівська центральна районна лікарня знаходиться географічно в центрі кластера й відстань до найвіддаленішого ОТГ не перевищує 60 км та час доїзду складає не більше 60 хвилин.

-Сьогодні ми докладаємо усіх зусиль для того, щоб Калинівську центральну районну лікарню визнали кластерною, - продовжує міський голова Василь Поліщук. – І це робота не одного, а багатьох років. Фактично усі відділення лікарні відремонтовані. З бюджету міської ради постійно виділяються кошти на придбання медичного обладнання, на допомогу медичному закладові. Завдячуючи небайдужим жителям громади, нашим освітянам, без залучення жодної копійки з міського бюджету, проводиться ландшафтний дизайн території медичного закладу. Найближчим часом плануємо відкрити на базі нашої лікарні стаціонарне реабілітаційне відділення на 20 ліжок, яке буде повністю обладнане до інклюзивних вимог та надаватиме послуги пацієнтам, які потребують реабілітації, в переважній більшості – військовим, яким потрібна реабілітація. У будь-якому випадку лікарня у Калинівці залишиться, збережуться усі відділення і наші жителі зможуть отримати якісну медичну допомогу.

З усіма аспектами діяльності Калинівської районної лікарні ознайомилася робоча група Вінницької обласної військової адміністрації департаменту охорони здоров’я та реабілітації, яка провела комплексний аналіз діяльності закладу охорони здоров’я та дала позитивну оцінку діяльності медичного закладу.

Калинівська міська рада разом з адміністрацією лікарні та депутатом обласної ради Іллею Гуменчуком  роблять усе можливе для покращення медичних послуг та створення належних умов лікування хворих.


« повернутися

Код для вставки на сайт

Вхід для адміністратора

Онлайн-опитування:

Увага! З метою уникнення фальсифікацій Ви маєте підтвердити свій голос через E-Mail
Скасувати

Результати опитування

Дякуємо!

Ваш голос було зараховано

Форма подання електронного звернення


Авторизація в системі електронних звернень

Авторизація в системі електронних петицій

Ще не зареєстровані? Реєстрація

Реєстрація в системі електронних петицій


Буде надіслано електронний лист із підтвердженням

Потребує підтвердження через SMS


Вже зареєстровані? Увійти

Відновлення забутого пароля

Згадали авторизаційні дані? Авторизуйтесь