Пошук

З яких криниць у Калинівці не можна пити воду: результати досліджень

Дата: 15.02.2022 14:01
Кількість переглядів: 1886

За інформацією Калинівського відділу Державної установи «Вінницький обласний центр контролю та профілактики хвороб МОЗ України», 7 лютого працівники відділу відібрали проби води із громадських криниць на вулиці Шевченка у Калинівці та провели дослідження на мікробіологічні та санітарно-хімічні показники.

Результати досліджень показали, що проби води не відповідають вимогам ДСанПіНу 2.2.4-171-10 «Гігієнічні вимоги до води питної, призначеної для споживання людиною» за санітарно-хімічними показниками - перевищення норми за вмістом нітратів та по жорсткості в громадських криницях:

  • вул. Шевченка 17 - вміст нітратів становить 115 мг/дм3при нормі до 50 мг/дм.3 Показник загальної жорсткості перевищує нормативне значення в і становить 11,2 ммоль/ дм.3 при нормі до – 10 ммоль/дм.3
  • вул. Шевченка 19 - вміст нітратів становить 170,0 мг/дм3при нормі до 50 мг/дм.3
  • вул. Шевченка 21 - вміст нітратів становить 88,6 мг/дм3при нормі до 50 мг/дм.3
  • вул. Шевченка (біля церкви) - вміст нітратів становить 133 мг/дм3при нормі до 50 мг/дм.3

-Вживати воду із цих криниць, а також використовувати воду для приготування їжі категорично забороняється, - зазначає завідувач відділу Андрій Кутинський. - Для покращення якості води необхідно провести дезінфекцію та очищення вищеперерахованих криниць та організувати повторний відбір проб води з криниць.

Вода, забруднена нітратами, надзвичайно небезпечна для дитячого організму, а особливо для дітей у перші місяці життя. Ризик розвитку водно-нітратної метгемоглобінемії у дітей, особливо першого року життя, пов’язаний насамперед із недосконалістю ферментних систем організму, біохімічних процесів, що відбуваються в ньому. При тривалому вживанні забрудненої нітратами води і овочів розвивається хронічна нітратна інтоксикація.

Чутливими до нітратів є також особи похилого віку, хворі на анемію, дихальну та серцево-судинну системи. Трапляються випадки захворювання й у дітей старшого віку (після споживання води з високим вмістом нітратів).


« повернутися

Код для вставки на сайт

Вхід для адміністратора

Онлайн-опитування:

Увага! З метою уникнення фальсифікацій Ви маєте підтвердити свій голос через E-Mail
Скасувати

Результати опитування

Дякуємо!

Ваш голос було зараховано

Форма подання електронного звернення


Авторизація в системі електронних звернень

Авторизація в системі електронних петицій

Ще не зареєстровані? Реєстрація

Реєстрація в системі електронних петицій


Буде надіслано електронний лист із підтвердженням

Потребує підтвердження через SMS


Вже зареєстровані? Увійти

Відновлення забутого пароля

Згадали авторизаційні дані? Авторизуйтесь