Пошук

«Візьми дитину у родину»: Що калинівчанам треба знати про прийомні сім’ї та дитячі будинки сімейного типу

Дата: 06.08.2021 14:05
Кількість переглядів: 1298

Фото без опису

В Україні триває інформаційна кампанія «Візьми дитину у родину». Її мета - популяризація та пропаганда сімейних форм  влаштування дітей-сиріт та дітей, позбавлених  батьківського  піклування.

Кожен громадянин нашої країни має право взяти дитину у родину на спільне виховання та проживання – створити прийомну сім’ю або дитячий будинок сімейного типу. Прийомні сім’ї та дитячі будинки сімейного типу є однією із форм сімейного виховання.

Дитячий будинок сімейного типу – окрема сім’я, що створюється за бажанням подружжя або окремої особи, яка не перебуває у шлюбі, які беруть на виховання та спільне проживання не менш як 5 дітей-сиріт, позбавлених батьківського піклування. Батьки-вихователі є законними представниками прийомних дітей в установах та організаціях без спеціальних на те повноважень, несуть персональну відповідальність за життя, здоров’я, фізичний і психічний розвиток прийомних дітей.

Прийомна сім’я – це сім’я, яка взяла на виховання та спільне проживання від 1 до 4 дітей сиріт та дітей, позбавлених батьківського піклування, погодилася на тимчасове піклування про дітей, поки їхні батьки не будуть спроможні доглядати за ними.  Прийомна сім’я допомагає дитині, яка не може проживати у власній сім’ї з різних причин: батьки тяжко хворі і не в змозі турбуватися про дитину, батьки померли, батьки позбавлені батьківських прав тощо. Не втрачаючи статусу дитини-сироти та дитини, позбавленої батьківського піклування, прийомні діти влаштовуються до прийомної сім’ї на повне державне утримання.

Державою збільшено виплати на дітей-сиріт та дітей, позбавлених батьківського піклування, які перебувають у сімейних формах виховання. Розмір допомоги залежить від віку дитини. Місячна норма соціальних виплат на дітей складає 2,5 неоподаткованих прожиткових мінімуми визначених законодавством для даного віку, для дітей з інвалідністю – 3,5 прожиткових мінімуми.

Щомісячна виплата на прийомних дітей/дітей-вихованців від народження до 6 років складає 4447,5 грн, для дітей від 6 до 18 років - 5545 грн, на дитину з інвалідністю – 6226,5 грн та 7763 грн - відповідно.

Крім того, прийомні батьки отримують грошове забезпечення у розмірі 1-го прожиткового мінімуму для працездатної особи на кожну дитину-вихованця та кожну прийомну дитину, незалежно від розміру пенсії, аліментів, стипендії  чи державної допомоги на кожну дитину-вихованця та на кожну прийомну дитину.

Для прикладу, розмір грошового забезпечення одному з прийомних батьків в сім’ї, де виховується четверо прийомних дітей, складає 8408 грн. на місяць, а батькам-вихователям ДБСТ, у якому проживає десять дітей, виплачується 21020 грн – кожному по 10510 грн на місяць.

Детальнішу інформацію щодо створення прийомних сімей та дитячих будинків сімейного типу можете отримати у працівників  комунальної установи «Територіальний центр надання соціальних послуг» Калинівської  міської ради» за адресою: м. Калинівка, вул. Нестерчука, 22  тел: 099 520 18 61 Юрій Олександрович.

Разом ми можемо  здійснити мрію дитини-сироти, дитини позбавленої батьківського піклування – подарувати їй сім’ю!


« повернутися

Код для вставки на сайт

Вхід для адміністратора

Онлайн-опитування:

Увага! З метою уникнення фальсифікацій Ви маєте підтвердити свій голос через E-Mail
Скасувати

Результати опитування

Дякуємо!

Ваш голос було зараховано

Форма подання електронного звернення


Авторизація в системі електронних звернень

Авторизація в системі електронних петицій

Ще не зареєстровані? Реєстрація

Реєстрація в системі електронних петицій


Буде надіслано електронний лист із підтвердженням

Потребує підтвердження через SMS


Вже зареєстровані? Увійти

Відновлення забутого пароля

Згадали авторизаційні дані? Авторизуйтесь