Пошук

Калинівський район у складі Хмільницького району відповідно до нового адміністративно-територіального устрою

Дата: 25.06.2020 19:15
Кількість переглядів: 1220

Фото без описуВідповідно до проєкту Мінрегіону, затвердженого Кабінетом Міністрів України, у Вінницькій області замість 27 районів залишиться 5: Вінницький, Гайсинський, Могилів-Подільський, Тульчинський та Хмільницький район, до складу якого входитимуть Калинівський, Козятинський, Хмільницький райони з адміністративним центром у м. Хмільник. Проєкт постанови щодо нових районів найближчим часом буде винесено на розгляд Верховної Ради України.

Слід зауважити, що міський голова Анатолій Шамалюк неодноразово брав участь в нарадах та засіданнях робочих груп з обговорення структури адміністративно-територіального устрою другого рівня Вінницької області та спільно з депутатами Калинівської міської ради вносили свої пропозиції щодо поділу районів, зокрема визначення м. Калинівка адміністративним центром в об’єднаному Калинівському районі. Адже сьогодні Калинівська міська об’єднана територіальна громада, до складу якої входить м. Калинівка, є однією з успішних, потужних та перспективних громад не лише в області, а й в Україні, зокрема, за фінансовими показниками, з досить розвинутою інфраструктурою, вигідним транспортним сполученням та високим рівнем надання якісних послуг населенню, що є важливим аргументом при плануванні нових районів.

Однак, попри запевнення органів виконавчої влади про врахування всіх пропозицій та прохань громад, при формуванні карти районів Вінницької області пропозиції очільника та представників Калинівської міської ОТГ не були враховані, і на розгляд КМУ Вінницькою облдержадміністрацією було подано вже відомий всім проєкт, відповідно до якого теперішній Калинівський район входитиме до складу Хмільницького району.

Як зазначає заступник Міністра розвитку громад та територій В’ячеслав Негода, дискусії про створення нових районів точаться не одне десятиліття – з 2005 року. Вони поновилися у 2014 з початком децентралізації і загострилися наприкінці 2019 року, коли ми впритул наблизилися до прийняття рішень. Ключовим під час моделювання проєктних районів були їхні майбутні функції - для створення системи органів виконавчої влади, зокрема і їх територіальних органів. Очікувалося, що питання районів не буде таким чутливим, як питання створення громад, бо на цьому рівні практично не залишиться тих звичних послуг, що ще надаються райдержадміністраціями – вони перейдуть до громад. Але маніпулювати питанням нових районів декому усе ще, на жаль, вдається. Переважно, за цим стоять представники районного рівня органів влади, які «турбуючись» про громадян, намагаються залишити все без змін.

Послуги, які раніше громадяни отримували в райцентрах, надаватимуться на найближчому до людей рівні – рівні громад, як це сьогодні вже відбувається в об’єднаних громадах, у Центрах надання адміністративних послуг.

Сподіваємось, що парламентарі, ухвалюючи рішення про новий поділ районів, зважать всі «за» та «проти», адже кінцевим результатом має бути ефективне надання послуг громадянам та зростання їх добробуту.

Інформацію щодо Реформування адміністративно-територіального устрою субрегіонального рівня (районів) шукайте на  порталі «Децентралізація» 

https://decentralization.gov.ua/news/12558


« повернутися

Код для вставки на сайт

Вхід для адміністратора

Онлайн-опитування:

Увага! З метою уникнення фальсифікацій Ви маєте підтвердити свій голос через E-Mail
Скасувати

Результати опитування

Дякуємо!

Ваш голос було зараховано

Форма подання електронного звернення


Авторизація в системі електронних звернень

Авторизація в системі електронних петицій

Ще не зареєстровані? Реєстрація

Реєстрація в системі електронних петицій


Буде надіслано електронний лист із підтвердженням

Потребує підтвердження через SMS


Вже зареєстровані? Увійти

Відновлення забутого пароля

Згадали авторизаційні дані? Авторизуйтесь